Pentru sanatatea noastra si a familiei este important sa mentinem un nivel adecvat de umiditate in interiorul locuintei. Prea putina umiditate poate duce la aparitia unor probleme precum buze crapate, dar nici reversul medaliei, un nivel prea ridicat de umiditate nu este indicat deoarece duce la unele probleme grave de sanatate. Cel mai bun dezumidificator poate rezolva aceste probleme. In cele ce urmeza iti vom spune care sunt semnele care iti spun ca ai nevoie de un dezumidificator de aer!
Iata Top 10 semne ca avem nevoie de un dezumidificator de aer!
1. Aparitia condensului
Condensul la geamuri si la usile exterioare este un indiciu clar al faptului ca nivelul de umiditate din locuinta ta este mult prea ridicat. Aceasta acumulare de umiditate are loc de obicei in perioada lunilor de iarna, atunci cand temperaturile exterioare scad in raport cu temperaturile interioare, mult mai ridicate. Suprafetele reci, inclusiv geamurile si peretii izolati necorespunzator provoaca condensul apei in aerul interior cald si umed. Daca observi acest lucru des in locuinta ta, exista mari sanse sa ai probleme cu umiditatea. Ai nevoie de un dezumidificator la un pret bun, precum Star-Light despre care am mai vorbit pe blog.
2. Avem senzatia de frig sau de cald
Temperatura resimtita de corpul nostru difera in functie de nivelul de umiditate din incapere, stiai acest lucru? Senzatia de frig la umiditate se datoreaza transpiratiei sau evaporarii. Vara, atunci cand este relativ cald si umiditatea este ridicata, simtim uneori ca suntem leoarca de transpiratie. O posibila explicatie a acestui fenomen este ca umiditatea fiind ridicata, transpiratia ramane pe piele, nu mai poate fi evaporata. Cu cat nivelul de umiditate este mai mare, cu atat aceasta evaporare este mai dificila, transpiratia ramane pe piele si nu mai poate fi evaporata.
3. Simti miros de mucegai – un semn important ca trebuie sa intervi cumva
Mediul umed favorizeaza formarea de mucegai ceea ce poate cauza probleme de sanatate locatarilor. Aunci cand mucegaiul se dezvolta in mod activ la interior, elibereaza sporii si alte toxine care incep sa emane un miros neplacut, de mucegai.
Acesti contaminanti aflati in suspensie in aer pot cauza reactii alergice si crize la persoanele astmatice. Pot fi, in egala masura, extrem de iritanti pentru ochii, pentru nasul sau pentru gatul persoanei care locuieste in acel mediu. Alege un dezumidificator performant pentru a rezolva problema.
Daca gasesti pete de mucegai pe pereti sau in alte locuri ale casei inseamna ca ai probleme cu umiditatea. Specialistii iti recomanda sa actionezi de urgenta in aceasta situatie, sa elimini cauza. Pana reusesti sa elimini cauza foloseste poti folosi aceste solutii antimucegai fara clor, care dau rezultate in multe situatii!
4. Ai un subsol umed
In numeroase case, subsolul sau pivnita sunt cele care au de suferit din cauza unui nivel ridicat de umiditate. Subsolul tau este umed sau a existat intotdeauna o umiditate relativ mai ridicata decat in alte zone ale casei? Daca este cazul – si daca nu ai remarcat scurgeri de apa sau alte semne de scurgeri de apa – un dezumidificator te poate ajuta.
5. Intalnesti pete de mucegai pe tavan sau in colturile camerelor – cel mai comun semn ca iti trebuie un dezumidificator de aer
Deoarece aburul urca, problemele de umiditate din baie sau alta incapere sunt create de obicei pe tavan, pe pereti, in jurul toaletei, in spatele dusului sau chiuvetei.
Fa-ti timp pentru a-ti inspecta locuinta odata la sase luni sau macar o data pe an. Daca observi pete de apa pe tavan sau in alte locuri este posibil sa ai o scurgere de apa sau o patrundere de apa undeva. Daca este si cazul tau, atunci ai putea avea nevoie de un dezumidificator pentru a reduce riscul aparitiei mucegaiului in locuinta ta.
6. Senzatie de nas infundat – un alt motiv ca trebuie sa reglezi umiditatea relativa a casei in care locuiesti
Daca simti ca aerul din locuinta ta este irespirabil, daca ai senzatia ca te sufoci pur si simplu, instalarea unui dezumidificator se impune. Acest sentiment de sufocare este rezultatul unui nivel ridicat de umiditate in locuinta. Un nivel ridicat de umiditate in locuinta lasa impresia unui interior incredibil de cald, chiar daca temperatura reala este cu adevarat scazuta.
7. Insecte numeroase prin casa
Mediul umed este propice insectelor si acarienilor. O umiditate optima este cuprinsa intre valoarea 35-50%.
8. Aparatele electrice si electrocasnice nu functioneaza in mod corespunzator
Umiditatea in exces se poate depune si pe aparatele electronice. Intr-o locuinta in care nivelul de umiditate este crescut, poti gasi, spre exemplu, un laptop umed dimineata.
9. Ai probleme respiratorii
Daca ai probleme respiratorii (alergii sau astm) un dezumidificator te poate ajuta sa controlezi mediul umed. Folosirea unui dezumidificator sau unui purificator de aer iti va permite sa mentii nivele rezonabile de umiditate in aer. Pe termen lung, vei economisi deoarece un dezumidificator de aer foloseste putina energie electrica si aerul conditionat functioneaza mai eficient atunci and aerul nu este umed. Citeste pareri, un review de pe blogul Casa1.ro pentru a alege cel mai bun dezumidificator care sa rezolve aceste probleme.
10. Gasesti mucegai si pete de apa in momentul achizitionarii unei case
Fie ai cumparat recent o casa, fie vrei sa renovezi una veche, trebuie sa cauti intotdeauna semnele de umiditate excesiva care necesita luarea unor masuri corective si pot deveni in egala masura jenante sau sa provoace diferite probleme de sanatate. Semnele care ar trebui sa te ingrijoreze sunt urmatoarele: mucegai in colturile incaperilor sau pe tavan in toate incaperile, inclusiv in baie si urme de apa la nivelul subsolului.
Intrebari frecvente despre umiditate!
1. Ochi iritati si mancarimi;
2. Tuse persistenta;
3. Stranutul;
4. Respiratie suieratoare;
5. Congestie nazala (nas infundat);
6. Rinita alergica;
7. Febra;
8. Dureri in piept.
1. Folosind un dezumidificator de aer bun;
2. Folosind un aparat de aer conditionat;
3. Punand in functiune hota (pentru aburii proveniti din gatirea alimentelor);
4. Montezi un ventilator la baie (eliminarea aburilor de la dus);
5. Aerisesti incaperea dimineata.
Concluzii
Dezumidificatorul de aer este un aparat extrem de eficient, dupa ce trece printr-un sistem de condensare va trage aerul cu ajutorul unui ventilator. Nivelul de umiditate din incapere este reglat treptat deoarece se transfera vaporii in apa si sunt adunati intr-un rezervor de unde se va colecta in mod periodic apa stransa.
Modelele mai noi de dezumidificatoare de pe piata sunt dotate cu un sistem incorporat de improspatare a aerului si de parfumare. Umiditatea crescuta si un mediu umed reprezinta un teren ideal in care pot aparea unele insecte, precum paianjeni, acarieni sau termite. Poti evita usor aceste probleme cu un gest simplu, cumparand si instaland in locuinta ta cel mai potrivit dezumidificator.
Mesterul tau preferat este la datorie! Scriu cu placere despre tot ce ai nevoie in gospodaria ta: de la electrocasnicele care iti fac viata mai usoara, la mobilier, instalatii sanitare, decoratiuni, aparate de gradinarit, scule electrice si unelte. Pe langa acestea, incerc sa iti ofer diverse tips & tricks, ca sa poti remedia inteligent problemele din casa. Nu imi este usor, fiindca ma informez din cat mai multe surse de incredere, de la profesionisti in domeniu si de la persoane care au testat personal produsele prezentate. Insa, fac toate acestea pentru a-ti oferi recomandari de calitate, astfel incat sa iei rapid decizia potrivita!
Lasă un răspuns