Problema presiunii apei la dus este destul de comuna in tara noastra, in special in orasele mari. Cu totii ne dorim sa avem parte de un jet puternic, care sa ne revigoreze corpul si sa ne ajute sa ne trezim de dimineata. Cu toate acestea, realitatea noastra este diferita fata de vis si, tocmai din acest motiv, anumite persoane pot resimtit neplaceri cauzate de o presiune mult prea mica a apei de la dus. Potrivit specialistilor, debitul de apa este cel mai important parametru de care trebuie sa tii cont pentru a-ti vedea visul transformat in realitate. Cu scopul de a veni in ajutorul tau, am pus la punct toate informatiile de care ai nevoie pentru a avea o presiune mai mare la dus!
Ce este debitul de apa?
Pentru necunoscatori, debitul de apa reprezinta volumul de lichid care iese din para de dus per unitate de timp. De asemenea, acesta poate fi reprezentat si de numarul de litri care curg de la robinet per fiecare minut.
Care ar putea fi problema presiunii scazute?
- Para si furtunul de dus – chiar daca debitul de apa este unul ridicat, para si furtunul de dus ar putea fi elementele care impiedica o presiune mai mare in dus. Spre exemplu, exista posibilitatea ca bateria sa ofere un debit mai mare de apa, dar furtunul sa aiba o sectiune mult prea mica sau, dupa caz, acesta sa limiteze fluxul. Pentru a verifica acest lucru, este indicat sa masori debitul de apa. Foloseste un vas de 5 litri pe care sa il umpli cu apa si sa cronometrezi timpul necesar acestei activitati. Ulterior, repeta aceasta activitate demontand doar para de dus si, apoi, inclusiv furtunul, astfel incat sa vezi daca intre cele doua valori exista vreo diferenta;
- Bateria de la cada sau cea de la dus – cu cat bateria este mai ieftina, cu atat va trebui sa o schimbi in cel mai scurt timp. Fiecare producator are trecut in categoria de caracteristici tehnice debitul avut de fiecare element in parte. In cazul in care valorile trecute acolo nu sunt conforme cu debitul din blocul in care locuiesti, este cazul sa te uiti dupa o alta baterie, poate chiar una Grohe. De asemenea, un lucru de care este important sa tii cont este reprezentat de posibilitatea ca debitul sa fie reglabil;
- Tevile existente in casa – presiunea scazuta la dus poate fi datorata si debitului redus. Acesta, la randul lui, poate fi cauzat de tevile care sunt trase de la coloana de apa. In anumite situatii, aceste tevi pot fi mai inguste, avand ca scop principal reducerea facturilor. De multe ori, instalatorii merg pe baza tevilor inguste, astfel incat utilizatorii sa se bucure de un debit mai mic de apa si, in plus, de facturi mai mici la finalul lunii. Din nefericire, acest lucru conduce la o presiune mai mica la dus, ceea ce nu iti va aduce intocmai rezultatul dorit;
- Coloana blocului – chiar si in secolul XXI, exista blocuri vechi in care presiunea apei este una foarte mica. Motivele sunt diverse si se pot rezuma la pompe deficitare, o alimentare slaba sau doar la o retea invechita. In cazul in care aceasta este si situatia ta, nu sunt multe lucruri pe care le poti face, decat sa alegi sa parasesti blocul. Pentru a putea afla presiunea apei in bloc, poti sa analizezi valoarea existenta pe manometrul de pe coloana de alimentare. La randul sau, acesta se afla la subsolul blocului si, daca nu-l gasesti, poti apela inclusiv la un administrator de bloc. Daca presiunea apei din bloc difera fata de cea pe care o resimti in apartament, problema poate fi pe coloana de alimentare. In anumite situatii, aceasta problema este cauzata de ruptura unei tevi.
Concluzii: cum sa am presiune mai mare la dus?
Primul pas in obtinerea unei presiuni mai mari la dus este reprezentata de identificarea problemei. Intrucat aceasta poate surveni din mai multe surse, este indicat sa incepi investigatiile chiar de unul singur si, ulterior, sa apelezi la o echipa specializata. Toate sfaturile si informatiile prezentate mai sus sunt menite sa te ajute in acest demers, astfel incat sa gasesti lucrurile care nu merg fara ajutor exterior. Cunoscand aceste aspecte, ai la dispozitie posibilitatea sa cresti presiunea de la dus, intr-un mod simplu si eficient!
Mesterul tau preferat este la datorie! Scriu cu placere despre tot ce ai nevoie in gospodaria ta: de la electrocasnicele care iti fac viata mai usoara, la mobilier, instalatii sanitare, decoratiuni, aparate de gradinarit, scule electrice si unelte. Pe langa acestea, incerc sa iti ofer diverse tips & tricks, ca sa poti remedia inteligent problemele din casa. Nu imi este usor, fiindca ma informez din cat mai multe surse de incredere, de la profesionisti in domeniu si de la persoane care au testat personal produsele prezentate. Insa, fac toate acestea pentru a-ti oferi recomandari de calitate, astfel incat sa iei rapid decizia potrivita!
Lasă un răspuns