Modul in care este generata energia pentru locuinta noastra are nenumarate beneficii si dezavantaje, in functie de structura acestuia. Atunci cand vorbim despre captarea energiei solare, lista de avantaje o depaseste cu mult pe cea aferenta dezavantajelor. Nu doar ca aceasta metoda este mult mai prietenoasa cu mediul inconjurator, insa ofera inclusiv costuri mult mai mici de incalzire pe termen lung. De asemenea, din moment ce ai facut investitia, amortizare acesteia se realizeaza pe parcursul a catorva ani. Cu toate acestea, pentru a putea monta si utiliza la capacitate maxima panourile fotovoltaice, este indicat sa stii toate informatiile necesare – de la costurile aferente si pana la frecventa de utilizare a acestora.
Care este rolul panourilor fotovoltaice?
Identificarea acestor tipuri de panouri pe case si diferite cladiri nu este deloc dificila, intrucat panourile au un aspect distinctiv si ies de cele mai multe ori in evidenta. Din punct de vedere tehnic, un sistem fotovoltaic reuseste sa transforme energia solara in energie electrica. Acest schimb se realizeaza prin intermediul panoului voltaic, a invertorului si a controller-ului solar. In ceea ce priveste raportul dintre randament si efort, panourile fotovoltaice sunt extrem de sigure si au un impact mic asupra mediului inconjurator.
In general, sistemele fotovoltaice pot fi regasite in trei categorii distincte:
- Panouri fotovoltaice on-grid – sunt corelate la reteaua publica, ceea ce inseamna ca energia obtinuta este utilizata pentru consumul locuintei. In situatia in care productia depaseste consumul, energia ramasa se transmite la alti consumatori. In mod similar, daca sistemul nu genereaza energie suficienta, diferenta este obtinuta din reteaua publica;
- Panouri fotovoltaice off-grid – pun la dispozitia locuintei independenta energetica, intrucat au integrate diversi acumulatori care pastreaza energia suplimentara. Aceasta, la randul iei, este utilizata in zilele cu productie slaba;
- Panouri fotovoltaice hibrid – reprezinta o combinatie intre cele doua tipuri de panouri deja mentionate. Are multe setari, care pot fi schimbate in functie de preferinte. Dezavantajul este ca acest tip de panouri fotovoltaice are un pret mult mai ridicat.
Cum se instaleaza panourile fotovoltaice?
In general, panourile fotovoltaice se instaleaza pe acoperisul caselor sau, dupa caz, pe acoperisul unui bloc. In timp ce prima varianta este mult mai usoara decat cea de-a doua, aceasta nu este imposibila. Singurul lucru de care trebuie sa tii cont se rezuma la faptul ca documentatia necesara pentru montarea panourilor fotovoltaice pentru o locuinta dintr-un bloc este foarte stufoasa si necesita numeroase avize.
Care sunt avantajele propriului sistem fotovoltaic?
Indiferent de optiunea aferenta panourilor fotovoltaice, acest sistem este recomandat a fi utilizat de cei mai multi specialisti in domeniu. Motivul din spate se rezuma la faptul ca are o durabilitate crescuta si implica mai putine costuri. In plus, printre beneficiile sistemului se numara:
- Imbunatatirea eficientei energetice a locuintei;
- Imbunatatirea valorii proprietatii;
- Un mod mult mai prietenos cu mediul pentru obtinerea energiei electrice;
- Evitarea scumpirilor periodice, datorate faptului ca aceste panouri se bucura de un pret fix;
- Lipsa zgomotului, chiar daca panourile se monteaza pe acoperis sau la sol.
Panourile fotovoltaice au pret mare?
In functie de tipul de sistem fotovoltaic dorit, vei avea costuri diferite. In general, este indicat sa ai un buget limitat la dispozitie, astfel incat sa te poti incadra in capacitatile financiare.
- Sistem fotovoltaic off-grid – spre exemplu, un astfel de sistem care are o putere de 5 kW si este clasat avand o calitate superioara, poate atinge un cost total de 4.420 euro;
- Sistem fotovoltaic on-grid – in mod similar, un sistem de acest fel cu o putere de 10 kW si trifazat are un pret mai mare, care poate atinge dublul celui off-grid;
- Sistem fotovoltaic hibrid – este cel mai scump sistem de pe piata, al carui cost ajunge la 10.000 euro.
Pe langa aceste costuri, este imperios necesar sa adaugi si pretul structurii suport pentru panouri, a cablurilor electrice, a sistemelor de protectie si control, precum si a manoperei. Asa cum este de asteptat, toate aceste caracteristici difera la pret, in functie de necesitatile beneficiarului si de preturile existente la momentul respectiv pe piata.
Numarul de panouri fotovoltaice necesare
Contrar modalitatii in care utilizatorii obisnuiesc sa calculeze necesarul de panouri fotovoltaice, specialistii recomanda sa ne uitam pe factura de curent electric si sa descoperim care este nivelul de energie pe care il consumam. Mai mult, este indicat sa facem o medie a consumului, folosind facturile pe ultimele doua luni. Ulterior, cand stim care este energia zilnica consumata, este momentul sa impartim rezultatul la un coeficient de 3,3. Acesta reprezinta puterea instalata, un parametru extrem de important in alegerea modelului de panouri fotovoltaice.
De asemenea, un sfat provenit de la specialisti se refera la montarea panourilor fotovoltaice doar pe partea sudica a acoperisului. Acest lucru se explica prin faptul ca aceasta tehnica inglobeaza cea mai mare cantitate de lumina, ceea ce conduce la un aport considerabil de energie electrica generata.
Alege cel mai bun tip de panouri fotovoltaice pentru casa ta, cunoscand in prealabil toate informatiile necesare!
Mesterul tau preferat este la datorie! Scriu cu placere despre tot ce ai nevoie in gospodaria ta: de la electrocasnicele care iti fac viata mai usoara, la mobilier, instalatii sanitare, decoratiuni, aparate de gradinarit, scule electrice si unelte. Pe langa acestea, incerc sa iti ofer diverse tips & tricks, ca sa poti remedia inteligent problemele din casa. Nu imi este usor, fiindca ma informez din cat mai multe surse de incredere, de la profesionisti in domeniu si de la persoane care au testat personal produsele prezentate. Insa, fac toate acestea pentru a-ti oferi recomandari de calitate, astfel incat sa iei rapid decizia potrivita!
Lasă un răspuns