Indiferent ca te-ai decis sa renovezi acoperisul sau acum il construiesti pentru prima oara, este imperios necesar sa te asiguri ca materialul pe care il vei utiliza este capabil sa reziste pe termen lung. Asa cum bine stim, acoperisul este un element care joaca un rol esential in ceea ce priveste aspectul locuintei si al rezistentei acesteia. Tocmai din acest motiv, cei mai multi dintre proprietari petrec destul de mult timp documentandu-se si solicitand diverse sfaturi si pareri de la specialisti. Nici nu este de mirare, intrucat costul materialelor nu este unul pe care sa-l treci cu vederea, iar orice modificare implica din nou bani. Cu scopul de a veni in ajutorul tau, am pus la punct un ghid cuprinzator cu privire la cele mai utilizate materiale pentru multe tipuri de acoperis de casa!
De ce sa utilizezi un acoperis de calitate superioara?
Beneficiile pe care un acoperis de calitate ridicata le pune la dispozitia celor care traiesc in casa sunt numeroase. Vorbim aici de faptul ca te poti bucura de acelasi acoperis o perioada mai lunga de 60 de ani, in pofida unui acoperis ieftin, care ar necesita reparatii in cel mult 10 ani.
Mai mult decat atat, aspectul acoperisului este si cel care nu trebuie neglijat. In general, optiunile ieftine nu sunt la fel de aspectuoase, in comparatie cu un acoperis putin mai scump.
1. Acoperis de casa obtinut din tigla ceramica
La ora actuala, tigla ceramica este disponibila in numeroase nuante de rosu, portocaliu si maroniu. De altfel, placile de ceramica sunt asemanate deseori cu casele mediteraneene, precum sunt cele situate in Italia si Spania. In tara noastra, acoperisul din tigla ceramica incepe sa fie din ce in ce mai des intalnit, intrucat este un acoperis cald si ofera un aspect clasic si placut, l-am vazut folosit inclusiv la unele garduri.
Din punct de vedere functional, placile de ceramica au o perioada lunga de viata. In cazul in care este intretinut in mod corespunzator, acoperisul din tigla ceramica poate avea o duritate care sa se intinda pe o perioada de peste 40 de ani. In materie de greutate, tigla ceramica are intre 4 si 5 kg per bucata, iar fiecare metru patrati are, in general, nevoie de 10 bucati.
De asemenea, inclinatia acoperisului joaca un rol esential atunci cand vine vorba de obtinerea unui acoperis din tigla ceramica. La randul lui, acesta este imperios necesar sa dispuna de o valoare de cel mult 17 grade. Mai mult decat atat, pretul la care se ridica tigla ceramica este semnificativ mai mare, insa reprezinta o investitie pe termen lung.
2. Acoperisul obtinut din tigla de beton
In cazul in care vrei sa optezi pentru o alternativa mai ieftina in comparatie cu cea ceramica, poti sa te orientezi catre un acoperis obtinut din tigla de beton. La randul lor, acestea placi sunt obtinute prin incalzirea materialelor, proces care le creste duritatea si rezistenta in raport cu apa. Mai mult decat atat, multe persoane le aleg in detrimentul placilor ceramice, intrucat au un aspect foarte similar, dar pret mai mic.
Aceasta scadere se resimte inclusiv in ceea ce priveste nivelul de rezistenta si functionalitate, intrucat placile de beton nu rezista la fel de bine pe termen lung. Cu toate acestea, o intretinere corecta te poate ajuta sa ai parte de acoperisul din beton pana la 40 de ani.
Inainte de a face o alegere, asigura-te ca iei in considerare si greutatea pe care placile de beton o au. Asa cum este de asteptat, aceste placi sunt mai grele si, implicit, ar necesita lucrari suplimentare din partea constructorilor.
Un alt aspect de care este bine sa tii cont atunci cand vorbim despre acoperisuri obtinute din tigla de beton este reprezentat de inclinatia necesara. Astfel, vorbim aici despre o inclinatie care variaza intre 22 si 45 de grade, aspect care ofera un nivel ridicat de flexibilitate la montaj. De asemenea, intregul proces de intretinere este unul simplu, iar aspectul estetic va ramane unul atractiv.
3. Acoperis de casa obtinut din tigla metalica
Cei care vor sa opteze pentru o solutie moderna si eficienta pentru locuintele noi, pot sa se orienteze catre acoperisul obtinut din tigla metalica. La randul lui, acesta ofera un aspect unic locuintei tale si eficient pe termen lung, intrucat rezistenta lui se intinde pe o perioada de pana la 50 de ani. Dat fiind faptul ca pretul de achizitie este unul destul de scazut, ai posibilitatea sa inlocuiesti acoperisul in functie de preferintele tale, ori de cate ori iti doresti acest lucru. De asemenea, acest aspect este cu atat mai important, cu cat daca o placa s-a indoit sau s-a deteriorat, vei putea sa o inlocuiesti foarte rapid.
Unul dintre beneficiile oferite de tigla metalica este ca aceasta are o greutate redusa in comparatie cu alte materiale. Vorbim aici despre o greutate de cel mult 5 kg per metru patrat, urmand ca instalarea placilor sa se realizeze pe o panta mica, de pana la 14 grade. Mai mult decat atat, nuantele placilor sunt extrem de variate, ceea ce inseamna ca vei putea alege intocmai culoarea potrivita locuintei tale.
Multumita faptului ca sunt durabile, usor de intretinut si au costuri scazute, tiglele metalice reprezinta o investitie ideala. De asemenea, acestea vor scoate in evidenta mansarda, indiferent de pozitionarea geografica a locuintei tale.
4. Acoperis de casa din tabla
Un alt material des intalnit printre preferintele romanilor este reprezentat de tabla de acoperis din otel. Acestea sunt, la randul lor, foarte rezistente la intemperii si pot sa reziste cu succes la precipitatii abundente.
Printre celelalte avantaje oferite de un acoperis din tabla se numara faptul ca acesta nu se crapa si nu se deformeaza, fiind imun la influenta ciupercilor, mucegaiului sau a muschiului. In materie de rezistenta, acoperisul din tabla poate sa se intinda pe o perioada de pana la 100 de ani. De aceea, cei mai multi utilizatori se orienteaza catre el pentru atelier sau garaj.
Singura problema de care este bine sa stii in cazul unui acoperis din tabla este condensul. Daca acesta isi face aparitia, asigura-te ca izolezi corespunzator casa sau, dupa caz, apelezi la tabla anticondens.
5. Acoperis de casa din tigla bituminoasa, din plastic sau din lemn
Alte optiuni des regasite printre alegerile utilizatorilor sunt reprezentate de acoperisurile din materiale diverse, cum sunt: tigla bituminoasa, lemnul sau plasticul.
Prima varianta de acest fel este reprezentata de tigla asfaltica. Aceasta are un cost de achizitie scazut, pretul per metru patrat ajungand la 22 lei. In ceea ce priveste durata de viata medie, te vei bucura sa descoperi faptul ca aceasta se intinde chiar si pe 40 de ani. Din punct de vedere al rezistentei, acesta are o functionalitate buna chiar si in cazul unor conditii meteo dificile. Astfel, chiar daca ai parte de ploi frecvente sau de caldura mare din partea soarelui, nu ai de ce sa-ti faci griji. Singura problema este cea de natura estetica, intrucat aspectul nu este unul foarte placut.
Cea de-a doua varianta, respectiv a tiglei din plastic, ajuta pe termen lung datorita faptului ca are o rezistenta crescuta la foc, vant si la temperaturi extreme. Mai mult decat atat, nu se crapa si nu se poate deforma. Pretul este unul mic, iar disponibilitatea extrem de variata in ceea ce priveste culorile si texturile. Ceea ce este important de mentionat despre tigla din plastic este intocmai durabilitatea ei, care se intinde pe o perioada de 50 de ani.
A treia varianta este intocmai tigla din lemn natural. Pretul ei este unul ridicat, iar procesul de intretinere nu este deloc usor. Chiar si in cazul in care urmezi intregul proces ca la carte, lemnul se poate crapa si deforma si, in acelasi timp, poate fi predispus la daune provocate de incendii.
Asigura-te ca utilizezi cele mai bune materiale pentru acoperisul casei tale, capabile sa vina in intampinarea tuturor cerintelor tale. Pe langa functionalitate, elementul estetic joaca un rol esential, intrucat acest acoperis va fi alaturi de tine zeci de ani de acum incolo!
Mesterul tau preferat este la datorie! Scriu cu placere despre tot ce ai nevoie in gospodaria ta: de la electrocasnicele care iti fac viata mai usoara, la mobilier, instalatii sanitare, decoratiuni, aparate de gradinarit, scule electrice si unelte. Pe langa acestea, incerc sa iti ofer diverse tips & tricks, ca sa poti remedia inteligent problemele din casa. Nu imi este usor, fiindca ma informez din cat mai multe surse de incredere, de la profesionisti in domeniu si de la persoane care au testat personal produsele prezentate. Insa, fac toate acestea pentru a-ti oferi recomandari de calitate, astfel incat sa iei rapid decizia potrivita!
Lasă un răspuns