Fie ca vrei sa reduci considerabil facturile de incalzire sau doar sa limitezi amprenta de carbon, raspunsul este acelasi – izolatia casei pe exterior. Aceasta masura este una dintre cele mai prietenoase cu mediul inconjurator, fiind aleasa si utilizata in multe state europene. Mai mult decat atat, dat fiind faptul ca ultimii ani au fost intampinati cu diferite cresteri ale costurilor de incalzire, este esential sa gasesti metode optime pentru a pastra caldura in locuinta ta. Printre cele mai puternic afectate tipuri de cladiri in acest sens se numara blocurile si casele vechi. Cu scopul de a veni in ajutorul tau, am pus la punct un ghid cuprinzator cu privire la toate informatiile pe care este bine sa le stii despre izolatia exterioara!
De ce este important ca locuintele sa fie izolate termic?
Din punct de vedere tehnic, scopul principal al izolatiei este acela de a reduce rapiditatea cu care caldura este dispersata prin pereti. In acelasi timp, aceasta are in vedere reducerea necesitatii de incalzire a locuintei tale. Dat fiind faptul ca, din punct de vedere tehnic, cea mai mare suprafata de contact cu exteriorul este reprezentata de pereti, acestia sunt cei care au nevoie de imbunatatiri constante.
In mod normal, pe parcursul procesului de izolare se acopera zidurile originale. Tocmai din acest motiv, rezultatul final poate conduce la schimbarea aspectului cladirii, motiv pentru care este indicat sa apelezi la o echipa specializata.
Ce tipuri de izolatie exterioara exista?
La ora actuala, vei gasi diverse tipuri de izolatii exterioare special concepute pentru a putea fi utilizate pe parcursul acestui proces. Mai mult decat atat, este de asteptat ca materialele utilizate sa difere, rezultatul fiind unul diferit. Printre cel mai des intalnite tipuri de izolatii exterioare se numara:
- Izolatie exterioara cu polistiren expandat/extrudat – reprezinta varianta cel mai des intalnita, intrucat este un mijloc eficient de rentabilizare termica a tuturor cladirilor;
- Izolatie exterioara cu vata bazaltica – pune la dispozitie un sistem de evaporare eficient. In acelasi timp, asigura un proces de izolare acustica;
- Izolatie exterioara cu fibre de lemn – consta intr-o metoda naturala de izolare, care are avantajul de a oferi peretelui posibilitatea de a se aerisi. Cu toate acestea, are un pret mai ridicat;
- Izolatie exterioara cu celuloza – reprezinta o alegere ecologica, insa are performante reduse;
- Izolatie exterioara cu spuma poliuretanica – se intalneste foarte des in casele moderne, fiind o alegere ecologica si eficienta.
De ce trebuie sa tii cont in izolatia exterioara a casei?
Nu doar regulile de constructie, ci si arhitectura zidurilor reprezinta elemente de interes major de care e important sa tii cont inaintea demararii procesului de izolatie exterioara. Acesta este singurul mod prin care se poate ajunge la performanta termica, a carei valoare este indicat sa fie de 0,30 watt / mp.
Care sunt costurile la care ar trebui sa ma astept cu privire la izolatia casei pe exterior?
Inca de la bun inceput, este important sa cunosti care sunt costurile la care sa te astepti de la izolatia casei pe exterior. Acestea se ridica la 5 – 20 euro per mp, costul total fiind diferit de la o cladire la alta, in functie de suprafata. Cu toate acestea, pe termen lung, alegerea izolatiei exterioare te va ajuta sa faci economii substantiale, la fel ca un acoperis rezistent din sindrila bituminoasa. Mai mult decat atat, poti accesa diferite subventii oferite de stat pentru a eficientiza energetic cladirea.
Pe langa suma totala pe care o solicita izolatia exterioara a casei, va trebui sa adaugi si numarul de ferestre. In cazul in care acestea au nevoie de sectiuni de pervaz sau alte lucrari suplimentare, costul final ar putea creste.
Care sunt beneficiile la care te poti astepta de la izolatia exterioara a peretilor?
Pe langa costurile scazute in materie de energie, izolatia exterioara a casei vine cu nenumarate avantaje. Printre cele mai importante se numara:
- Imbunatatirea durabilitatii peretilor – peretii izolati exterior sunt mult mai rezistenti si protejati;
- Reducerea umiditatii – este datorata posibilitatii peretilor de a respira, astfel incat umiditatea nu va mai ramane in casa. Totusi, mereu cand ai astfel de probleme iti recomand un dezumidificator de aer la pret corect;
- Imbunatatirea aspectului exterior – in functie de tipul de izolatie ales, poti avea parte de un aspect mult mai placut al locuintei;
- Izolarea fonica – reducerea zgomotului pe care il auzi atunci cand esti in casa este un aspect esential, in special atunci cand locuiesti intr-o zona foarte aglomerata si cu mult trafic;
- Pastrarea caldurii in casa mult mai mult timp iarna – dat fiind faptul ca izolatia casei actioneaza ca un depozit de caldura, este de asteptat ca si cantitatea de caldura din interior sa se pastreze o mai buna perioada;
- Verificarea integritatii jgheaburilor si burlanelor – acestea sunt verificate in procesul de izolatie exterioara, chiar inainte de a le remonta pe ziduri.
Indiferent de momentul in care iti doresti sa realizezi procesul de izolatie aferent casei pe exterior, este esential sa rezolvi toate problemele de umiditate. Apeleaza la o echipa specializata, care sa iti ofere toate recomandarile necesare!
Mesterul tau preferat este la datorie! Scriu cu placere despre tot ce ai nevoie in gospodaria ta: de la electrocasnicele care iti fac viata mai usoara, la mobilier, instalatii sanitare, decoratiuni, aparate de gradinarit, scule electrice si unelte. Pe langa acestea, incerc sa iti ofer diverse tips & tricks, ca sa poti remedia inteligent problemele din casa. Nu imi este usor, fiindca ma informez din cat mai multe surse de incredere, de la profesionisti in domeniu si de la persoane care au testat personal produsele prezentate. Insa, fac toate acestea pentru a-ti oferi recomandari de calitate, astfel incat sa iei rapid decizia potrivita!
Lasă un răspuns